Aroma Terapi

Aroma Terapi

Aroma terapi masajı bitki ve çiçek özlerinin karışımları ile hazırlanan masaj yağlarının kullanılarak uygulandığı bir masaj yöntemidir. Aromaterapi masajı, düşük tempolu ve hareketlerin şiddetinin hafif olmasıdır. Rahatlatıcı, gevşetici ve dinlendirici bir özelliğe sahip olan aromaterapi masajı ile oluşan etkinin kaynağı ise hem uygulanan temas hem de kullanılan yağın kimyasal özelliğidir.

Esansiyel yağlar olarak da bilinen aromaterapi masajı, cilt yüzeyini çok daha hızlı ısıtır ve yoğun kas, eklem ağrılarına ve zayıf dolaşım bozukluklarında oldukça başarılı sonuçlar alınmasına katkı sağlar. Aromatik özyağların keyif verici kokusu, duygusal kaynaklı fiziksel sıkıntılar üzerinde de olumlu etki yaratır. Aroma terapi yağları ile nefes rahatlatılabilir, sakinleşme ve yavaşlama ile kişi kendini daha iyi hissedebilir. Aromaterapi masajı maksimum iyileştirme özelliği nedeniyle de sıkça tercih edilir. Koku ve dokunma gibi farklı duyuların gönderdiği sinyaller ile beynimiz sürekli iyi yönde uyarılır.

Aroma terapi Masajı Tarihi

Aromaterapi masajı için kullanılan yağlar, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vs. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlardır. Aromaterapi masajı oldukça eskiye dayanan bir tedavi yöntemidir. Köklerini Hindistan ve Çin uygarlıklarına kadar uzanır. Mısırlılar ise aromaterapi yağlarını mumyalamada ve ayinlerde kullanmışlardır. Aromaterapi daha sonra Mısır’dan Yunan uygarlığına geçmiş, oradan da bütün dünyaya yayılmıştır.

Eski zamanlarda aromaterapi bir koruyucu hekimlik sistemi olarak kullanılırdı. Ancak dünyada ilaç sanayiinin başlaması ile birlikte hızla artan, hazır ucuz ilaçlar neticesinde zahmetli olan bu işlemden zamanla vazgeçilmiş ve aromaterapi gitgide önemini yitirmiştir.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın başlarında Fransız Kimyager Doktor Gattefosse, laboratuarında yaptığı bir deney sırasında kazara gaz lambası ile elini yakmış ve o sırada elinde bulunan şişeden dökülen lavanta yağının elini süratle iyileştirdiğini fark eder. Daha sonra yaptığı araştırmalar sonucunda yağların, güçlü antiseptik, mikrop öldürücü, iyileştirici, hızlı hücre yenileyici etkilerinin olduğunu saptar. Gattefosse yaptığı araştırmalar sonucunda aromatik yağların kan dolaşımı yardımı ile lenf sistemine ulaştığını ve hücre arası sıvı (extra cellular fluid) yolu ile iyileştirdiğini kanıtlamıştır.

Fransız, Dr. Jean Valnet ve Madam Maury da bu konuda iyi araştırma yapan uzmanlar arasındadır. Dr. Jean Valnet, İkinci Dünya Savaşı’nda aromaterapiyi, yaraları tedavi etmek ve çabuk iyileştirmek için sıkça kullanmıştır. Bir biyokimyacı olan Madam Maury ise aromaterapi kullanımını, kozmetik ve gençleşme tedavilerinde kullanarak hızla yaygınlaşmasını sağlamıştır.

Aroma terapi Masajı Nasıl Yapılır?

Aroma terapi masajı sırasında kullanılan uçucu yağlar, burun yolu ile soluyarak burun deliklerindeki sinir sistemini etkilemesi, beyindeki limbik sisteme ulaşması ve bu sayede kalp atışı, kan basıncı, stres, hafıza, solunum ve bağışıklık sistemine yardımcı olması hedeflenir.

Şifalı otlar ve çiçeklerin yağları kullanılarak yapılan aromaterapi masajı cildi beslemenin yanı sıra ve iyileştirme ve rahatlatma özelliği ile de fayda sağlar. Klasik şekilde uygulanan aroma terapi masajı teknikleri sırasında zihinsel ve fiziksel yorgunluk için biberiye yağı, sinüzit ve nezleye karşı ise okaliptüs yağı gibi uçucu yağlar kullanılır.

Kas, kemik ağrıları, bel ve sırt ağrılarının yanı sıra eklem ağrılarının tedavisine de yardımcı olan yağlar, stres kaynaklı oluşan anksiyete, tedirginlik, huzursuzluk migren ve baş ağrısı için de sıklıkla kullanılmaktadır.

Kadın sağlığında da önemli bir yere sahip olan aromaterapi masajı regl döneminde oluşan ağrılara regl öncesi yaşanan ve PMS adı verilen gerginlikler ile birlikte belli bir yaştan sonra başlayan menopoz dönemlerinde ki aşırı değişkenlik gösteren hormonların düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Aromaterapi masajı aynı zamanda;

Kas, Kemik ve Eklem Sorunları

  • Bel ve sırt ağrısı
  • Eklem iltihaplanmaları/ romatizma
  • Spor yaralanmaları, kas ve eklem rahatsızlıkları (burkulma, incinme vb.)

Stres Kaynaklı Sorunlar

  • Stres, anksiyete, huzursuzluk, tedirginlik, gerginlik, uykusuzluk
  • Deri şikâyetleri, (deri kaşıntıları ve döküntüleri, egzama vb.)
  • Başağrısı ve migren

Hamilelikteki Sıkıntılar

  • Rahatlayamama
  • Bel ve sırt ağrıları
  • Bacaklarda şişme

Kadın Sağlığı

  • Regl sıkıntıları (sancılı regl ağrıları, aşırı kanama, reglden kesilme vb.)
  • PMS (regl öncesi gerginlik, şişkinlik, huzursuzluk vb.)
  • Menopoz ile ilgili sorunlar (ani hormonal değişiklikten kaynaklanan terleme, sıkıntı, gerginlik, şişkinlik vb.)

Diğer Rahatsızlıklar

  • Solunum sorunları (astım, bronşit vb.)
  • Dolaşım sorunları (tansiyon, baş dönmesi vb.)
  • Sindirim sorunları (kabızlık, hazımsızlık vb.)
  • Kulak, burun, boğaz (sinüzit, kulak ağrısı vb.)
  • Selülit ve kilo problemi gibi pek çok sağlık sorunun tedavi edilmesine de yardımcı olur.

Aromaterapi Masajı Faydaları Nelerdir?

Şifalı ot ve çiçek yağları ile uygulanan aromaterapi masajı cildi beslerken kokunun şifa özelliği kullanılır. Klasik bir masaj tekniği ile tüm bedene sürülen aromaterapi yağları önceden seçilebilir ve istenirse karışımlar hazırlanabilir. Zihinsel ve fiziksel yorgunlukta biberiye özü, sinüzit ve nezlede okaliptüs yağı üst solunum yolları için iyi gelecektir.

Aromaterapi, bitkisel öz yağların kimyasal yapılarından ve enerjilerinden faydalanılarak aromaterapi masajı, teneffüs (buğu), kompres, banyo ve diğer yollarla uygulanmasını içeren, sağlık ve güzelliği destekleyen doğal bir terapi yöntemidir. Esansiyel yağlar aromatik bitkilerinden buhar ve damıtma yoluyla elde edilen konsantre yağlardır. Aromatik yağlar gündelik yaşamda sıkça kullandığımız vücut yağlarının aksine, cilt tarafından çok kolay emilir. Çok güçlü etkilere sahip olan aromatik yağlar dikkatle kullanılması gereken yağlardır.

Uzman uygulamalarla aromaterapi masajı hem fizyolojik sorunların hem de stres kaynaklı duygusal problemlerin çözümüne destek sağlar. Aromaterapi masajı beden ve aklın bir bütün olarak değerlendirildiği bütünlükçü -holistik- bir yaklaşım içerisinde ele alınır. Destekleyici terapi yöntemlerinin sıkça kullanıldığı günümüzde aromaterapi masajı ve Aromaterapi’nin önemli bir yeri olduğu kabul görmektedir.

Koruyucu sağlık, bedeni hastalıklardan korunmak için bedeni güçlendirmeye dayalı bir bilimdir. Aromaterapi masajı uygulamasında faydalanmak için kişinin belirgin bir sağlık şikâyetinin olması gerekmez. Günümüzün stresli yaşam tarzından arınmak ve sağlıklı bir ruh, beden ve zihin gücüne kavuşmak için de aromaterapi masajı uygulamasından sıkça yararlanılmaktadır.

Her aromatik yağ özel bir işleve sahiptir. Kimi esansiyel yağlar rahatlama amacı ile kullanılırken kimileri de vücuttan toksin atılmasına yardımcı olarak canlılık sağlar. Aromaterapi masajı rahatlatıcı etkisi ile öz yağların iyileştirici özelliklerini birleşimden oluşur. Bitkisel öz yağlar, yüzün ve saçın yanı sıra da içeren tüm vücuda değişik aromaterapi masajı teknikleri ile uygulanır.

Aromaterapi Masajı Ne Kadar Sürer?

Aromaterapi masajı yaklaşık 45-60 dakika arasında sürer. Bu süre her masaj tekniğinde olduğundaki gibi aromaterapi masajı da uygulamasının süresi de masaj yapılan alanın genişliğine göre değişkenlik gösterir.

Aromaterapi uygulaması kimler için sakıncalıdır?

  • Yaşlılar ve çocuklar için kullanılacak dozda asla aşırıya kaçılmamalıdır.
  • 12 yaşın altındaki kişilere önerilen dozun yarısı uygulanmalıdır.
  • Koku alerjisi olan kişilere asla aromaterapi tavsiye edilmez ve yapılmaz.
  • Hamile kadınların aromaterapi masajı ile rahatlama, ağrı ve ödemlerinde azalma gibi fayda gördükleri bilinmektedir. Ancak aromaterapi uygulaması öncesi mutlaka doktorlarına danışmaları önerilmektedir.
  • Alerjik reaksiyonların veya beklenmedik durumların önüne geçmek için hamileler, çocuklar ve yaşlılar için öncelikle cilt testi yaptırılmalıdırlar.
  • Tanısı konulmamış tümörü olan kişilerin aromaterapi masajı da dahil tüm masaj türleri öncesi doktorlarına danışmaları ve uygulama yapan kişiyi konu hakkında bilgilendirmesi gerekir.
  • Kişi ağır ilaç kullanıyorsa kesinlikle doktora danışmadan aromaterapi yağı kullanmamalıdır.

Hamilelikte, herhangi bir aromaterapi ürününü kullanmadan önce aromaterapi uzmanına veya doktora danışmalıdır. Saf esansiyel yağlar taşıyıcı yağ içerisinde inceltilmiş halde ve çok az miktarda ve çok dikkatli kullanılmalıdır. Hamilelik döneminde mersin, kekik, mercanköşk, adaçayı, biberiye, yasemin, servi, ardıç, limon, nane, gül, tarçın, karanfil, sedir ağacı yağı gibi aromatik yağlardan kesinlikle uzak durulması gerekir.

Call Now Button